Někdo do kuchyně zavítá dvakrát denně, namaže si rohlík na snídani a chleba na večeři, a tím jeho účinkování v kuchyni končí. Jsou ale tací, kteří zde tráví většinu času. Ono upéct kachnu na oběd, koláč na svačinu a kuře na večeři, to zkrátka nějakou tu hodinku zabere. Je tak fajn trávit tento čas v kuchyni, ve které se cítíte dobře. Jak si tedy vytvořit neodolatelnou kuchařskou základnu, ve které by se rázem vařečky chtěli chopit i mazači chlebů?
Hlavně se tam vlézt
Alfou a omegou je v kuchyni prostorové řešení místnosti. Zde se nabízí několik typů. Samozřejmě záleží na celkové velikosti vašeho bydlení.
V úzké kuchyňce lze umístit všechny spotřebiče a zařízení pouze podél jedné zdi. Větší místnost by vám již měla umožnit rozprostřít je podél dvou zdí. Pro rozšířenou kuchyň ve tvaru písmene L je tak již typické využití pravidla kuchyňského trojúhelníku. To ale uplatníte stejně tak v kuchyních ve tvaru U.

Kuchyňský trojúhelník
Chcete se v kuchyni pohybovat rychle jako blesk a zároveň co nejefektivněji využít vše, co vám tato místnost nabízí? Zkuste takzvaný kuchyňský trojúhelník. V čem to spočívá? Zónu na vaření (sporák), zónu ke skladování (ledničku) a zónu na umývání nádobí (dřez) by měl podle této poučky spojovat právě pomyslný trojúhelník.
Pokud nejste zrovna kamarádi s geometrií, nepanikařte, je jedno jestli jde o trojúhelník rovnostranný, rovnoramenný nebo pravoúhlý. Už při stavbě nového bytu nebo domu byste ale měli myslet na to, aby od sebe jednotlivé zóny nebyly vzdáleny méně než 120 centimetrů, a zároveň ne více než 270 centimetrů. Strany trojúhelníku by také neměly narušovat žádné výraznější překážky.

Vidět na jídlo a neudusit se výpary
Jelikož z kuchyně určitě nechcete mít temnou kopku, dejte si záležet na dostatečném osvětlení. Toho nejlépe docílíte, když na různé druhy činnosti využijete různé zdroje světla. Hlavní svítidlo udělá nejvíce parády nad jídelním stolem. Důležité je však vidět na jídlo nejen při jeho konzumaci, ale i přípravě.
Samostatné osvětlení pracovních ploch v kuchyni je tak velice žádoucí, nechcete přece při krájení mrkve do polívky nakrájet i vlastní prst! Možností, jak nasvítit kuchyňskou linku či sporák je v dnešní době celá řada, od bodových zářivek umístěných na spodních skříňkách, přes osvětlení pod horními skříňkami až po nejrůznější lampičky a halogenové osvětlení.
Oko však není jediný smyslový orgán, na který byste neměli zapomínat. Myslete taky na nos. Kuchyň sice umí být zdrojem těch nejlahodnějších vůní, stejně tak ale i ukrutného zápachu. Nepodceňujte tak nejen přinos digestoře, ale i starého dobrého větrání. Takové otevřené okno vás totiž zachrání nejen před smradem ze spálených buchet, ale navrch i před přebytečnou vlhkostí v místnosti. Ať nám ta nová kuchyň v novém bydlení dlouho vydrží.