Pátek, 12 dubna, 2024
magazin
HomePro kutily5 rad pro první zavařování

5 rad pro první zavařování

Lení období nabízí nespočet chutí a vůní v podobě sezónní zeleniny a ovoce. Zahrádky i farmářské trhy jsou náhle plné rajčat, paprik, nebo cuket, a nám se nabízí otázka, co s nimi. Naše babičky by věděly. Zavařit! Je to totiž ten nejlepší možný způsob, jak spotřebovat všechno čerstvé ovoce a zeleninu, dozrávající takřka současně, a uschovat tak chuť léta i na zimu. Pokud se zavařováním váháte a bojíte se, že to sami nezvládnete, pak si přečtěte několik málo rad a tipů, se kterými se úspěch zaručeně dostaví.

Zavařování zvládne úplně každý

Jaké jsou výhody domácího zavařování? V první řadě je to velká finanční úspora, zvláště, pokud ovoce a zeleninu máte z vlastních zdrojů. Domácí marmeláda vás vyjde na polovinu ceny, než když ji kupujete v supermarketu. Zavařování má mnoho dalších výhod a jednou z nich je i to, že víte, jaké ovoce nebo zeleninu si do sklenice dáte. Máte jistotu, že zelenina byla kvalitní domácí nebo od českých farmářů, sami dobře víte, kolik je v nakládaných okurkách soli, nebo jaký jste použili ocet. I ten totiž chuť nakládané zeleniny velmi ovlivňuje.

Pokud už nějaké zkušenosti se zavařováním máte, jistě sami víte, že úspěch záleží především v pečlivosti, čistotě, a především v nápadech na změnu. A pokud jste se pro zavařování rozhodli letos poprvé, potom věnujte pozornost radám, které naleznete na webu Zavařujeme s mámou z gruntu.

1. Čisté sklenice a víčka jsou základem

Marmelády, nakládané okurky, čalamády a jiné zavařeniny jsou velmi náchylné k plísním. Jakmile se do sklenice dostanou nečistoty, máte jistotu, že se na vrchu marmelády objeví nehezký povlak. Proto je potřeba sklenice, víčka i nástroje pečlivě sterilizovat v troubě, v myčce nebo alespoň v horké vodě. Nepodceňte to.

2. Zelenina a ovoce musí být vždy v nejlepší kvalitě

Do zavařenin rozhodně nepatří zelenina potlučená, či jinak poškozená. Ta je totiž nejnáchylnější ke zkáze a jeden takový špatný kousek vám může zkazit celou várku. Proto vybírejte ovoce a zeleninu dobře zralé, ale ne příliš měkké a bez výrazných vad. Jedině tak docílíte například skvěle zavařené zeleniny s nálevem z vinného octa.

3. Ocet pro zavařování je důležitý, vyberte ten nejkvalitnější

Základem pro kvalitní nakládanou zeleninu je dobrý nálev. Ten je totiž velice důležitý, a pokud jste se těšili na křupavou zeleninu, ale ze sklenice vyndáte jen rozměklé a chuťové nedobré okurky, věřte, že za to může právě nekvalitní ocet v nálevu. Proto doporučujeme používat kvalitní ocet, s tradiční recepturou, která obsahuje voňavý estragon a karamel, který chuť nálevu výrazně ovlivní. Ten najdete třeba v Bzeneckém lihovém 8% octu, jehož receptura se po více než sta letech téměř nezměnila. Pokud Vás kvalitní dochucovadla zajímají nejen v době zavařování, potom jistě najdete více informací v rádci na webových stránkách Bzeneckého octa.

4. Příprava je důležitá

Před samotným zavařování si projděte všechny recepty, prohlédněte spíž, zda máte všechny suroviny po ruce, a také nezapomeňte na zásoby soli, cukru, octu a jiného koření. Den předem si také připravte sklenice a víčka v dostatečném množství. K zavařování patří i naběračka, vařečka a také vetší zavařovací hrnec a zavařovat lze dokonce i v myčce nebo troubě.

Nemusíte se bát, že byste hrnec nevyužili jinak, než při zavařování ovoce a zeleniny. V zimě se totiž skvěle hodí k přípravě svařáku, na který můžete pozvat své přátele.

5. Pečlivě dodržujte postup a také čas zavařování

Při zavařování je velmi důležité dodržet nejen postup, ale také čas, během kterého zeleninu sterilizujete. U marmelád může být celý proces delší, ale u zavařování zeleniny je dobré držet se časového postupu, aby se zelenina nerozvařila a byla hezky křupavá.

Toto je několik léty ověřených rad, které zavařování usnadní i naprostým začátečníkům. Pokud si dodáte odvahy a zkusíte něco málo ovoce a zeleniny zavařit, budete mít z výsledků své práce velkou radost. Zavařování je totiž nejen návratem k tradicím, ale také způsobem, jak ušetřit nemálo peněz při nákupech, a zároveň jíst kvalitní potraviny.

- Advertisment -pr clanky

Most Popular